The ultimate ”Äventyrsnecessär”

Att vara på tur under en längre tid är verkligen det perfekta sättet att bli riktigt vass i sin friluftsteknik. Man har tid att finslipa sina vanor, trimma sina rutiner så att man aldrig glömmer nåt eller gör något allt för mycket i onödan. Jag har tagit mig tid att sätta en tältuppsättningsrutin som jag vet skulle funka om det blåser runt 15 m/s, och på det viset sätter jag alltid upp mitt tält även om det är en lugn kväll i björkskogen. Det gör att jag kan det också när det väl gäller.

På samma sätt hanterar jag mitt bensinkök, mina skidor och all annan utrustning. Det är som ett mantra, en check-lista, som gör att hjärnan konstant går på utvärderingsläge; ”Hur mycket blåser det? Blåser det för mycket? Kan jag sätta upp tältet i den här vinden? Riskerar flammorna från köket att skada tältduken? Vart tar lågorna och gasen från köket vägen? Åker de in i tältet eller ut, beroende på vindriktning? Klarar skidor/stavar att stå som de gör eller kan de blåsa bort/bli översnöade? Hur påverkar vindeffekt på temperatur mina kinder? Har jag vita fläckar? Und so weiter und so fort som min professor i litteraturhistoria i Berlin brukade säga.

Nu när jag kommit hem vill jag ta tillfället i akt att dokumentera dessa rutiner, och nu är turen kommen till min necessär som jag har bearbetat till perfektion under turens gång. Här är innehållet:

Tandborste
Tandkräm, en stor tub räcker för minst två månader
Solsticka spf 50+
En karta Alvedon
En filmburk muskellinement, röd tigerbalsam har jag kört på den här gången. På vintern dock helst ett linement som inte kyler.
En fet ansiktskräm. Jag fick en tub Calendula Face Cream från Weledas baby-sortiment, och den har funkat super. Bra mot hudreaktioner från sol och väder.
Liten flaska (0,6 dl) schampoo
Liten flaska (0,6 dl) ulltvätt
Arméns hudsalva
Tandtråd. Använde jag inte mycket, men är bra både för bevarad tandhälsa och om man behöver väldigt tunnt, starkt repsnöre. Jag hade t.ex. kunnat laga stighudsfästen med tandtråden.
Bindor
Reseborste
Två tofsar

Jag hade både tandtabletter och spegel med i början, men de skickade jag hem. Spegel finns ju i kompassen och tandtabletter kändes som överkurs. Det gäller att tänka på vikten!
P1020736

Ett par tamponger är bra för näsblod, men till lingonveckan kör jag binda. Ska prova menskopp i sommar tänkte jag, tror det kan funka riktigt bra.

Är det något som ni alltid har med er som inte finns på min lista? Hör av er i kommentarsfältet, det är kul att höra hur man gör olika!

/U

Jag heter Ulrika, och här på sidan kommer du få läsa om mina förberedelser och genomförande av 500 mils äventyr i den svenska vildmarken. Varmt välkommen hit, och välkommen ut!

Publicerad i Allmänna förberedelser, Vita bandet