Jens

Jens3Jag heter Jens och kommer följa med Ulrika under första delen av hennes expedition; det vita bandet. Om man funderar på varför människor frivilligt väljer att ge sig ut i den bistra vinterkylan längst upp i våra vindpinade fjäll under flera månader får man nog lika många svar som det finns äventyrare. För att förstå varför just jag vill göra det här är det lättare att börja i andra änden och förklara vad jag inte vill. Jag vill inte frysa, jag vill inte vara hungrig, jag njuter inte av att lida och jag tycker inte speciellt mycket om att dra tunga pulkor långa sträckor. Egentligen är jag inte så intresserad av att göra en fysisk prestation alls. Men, den fysiska resan är ett verktyg för att uppnå något annat som jag strävar efter. Nämligen själslig ro. När temperaturen sjunker och civilisationen blir allt mer avlägsen blir det erhört viktigt att inte förfrysa, få i sig näring och inte gå vilse. Det låter enkelt men det är så pass viktigt och närvarande i varje stund att allt annat försvinner och tappar betydelse. Hela vardagen kretsar bara runt dessa basala saker och allt blir väldigt enkelt. Det är då friden infinner sig. Det är en oerhört skön känsla och det är därför som jag väljer att spendera ett år på förberedelser för att få ett par månader av ovärderlig tid på fjället.

Bästa utematen?
Nötter, torkad frukt och salami

Bästa utefikat?
Soppa, t.ex. blåbärssoppa eller nyponsoppa.

Tidigare turer?
Många kortare men aldrig någon så här lång. Första vinterturen med pulka var 2008 (tror jag) runt Helags.

Pryl jag diggar?
Stighudar, det är en underbar uppfinning.

Okänd talang?
Väldigt bra på att laga rullatorer.

Mest onödiga grej man ändå alltid ha med sig?
Det brukar visa sig efteråt ;-) Det mest onödiga jag haft med på en vintertur var öl. Det är så dumt ur så många olika aspekter. Det kommer inte hända igen! Rom däremot är en helt annat sak.

I vad sover du?
Helst som naturen skapt mig. Men på tur blir det efter temperatur så ibland åker till och med tjockaste dunjackan på inuti sovsäcken. Försöker dock undvika att sova med kängorna på.

Mest udda kurs på universitetet?
Formning av trä med eggverktyg.

Om det ligger tre äpplen på bordet, ligger det då även två äpplen där?
Japp, så måste det ju vara.