Genrepstur inför Vita bandet!

  • Vad: Genrepstur
  • Antal nätter i tält: 5
  • Antal dl havregryn: 25 dl, havrepower!!!
  • Bästa frågan 1: "Ulrika, vi har väl med oss tältet?" frågar Jens samma morgon vi ska sticka iväg
  • Bästa frågan 2: "Du tror inte man behöver biljetter på tåget, eller?" Efter att ha väntat i 6 timmar på Åre Station kommer vi på detta, 15 min innan avfärd mot Enafors, snurr!

Hej alla!

Jens och jag kom i dagarna hem från vår genrepstur inför Vita bandet. Så härligt att få vara där uppe i det vita några dagar. Hade galet mycket att göra dagarna innan med alla förberedelser plus plugg inför en språkhistorietenta, började med det faktiskt packandet runt 21.00 kvällen innan jag skulle åka. Med typ 30 kg packning; pulka i egenhändigt sytt fodral (mycket nöjd) och skidor kom vi i alla fall iväg, Jens mötte upp på centralen i Sthlm, och sen bar det av till Åre där vi sov en natt hos goda vänner.

IMG_20150328_092128

P3290110

Dag 1. På cafét i Åre. Runt 17.00 tar vi tåget mot Enafors. Räknar inte med att komma så långt allt utan satsar på att slå läger så fort vi kommer bort från vägen. Första tanke på rutt: Snasahögarna runt … motsols! Actum et supra.

IMG_20150328_103014

Målet att ta oss runt Snasahögarna skrotades så fort vi kommit upp på fjället och kikat på kartan en sväng till, då vi snabbt märkte att snötillgången i de lägre delarna var rätt dålig. Istället tog vi oss en sväng till en nödstuga vid Gåsryggen, och sedan runt Blåhammarfjället. Tänk att det alltid känns så mycket bättre att runda något, än att bara gå fram och tillbaka. Gick det inte med Snasahögarna, fick det bli Blåhammarfjället istället!

IMG_20150325_130540Angående maten kråpade vi ihop fyra middagar var som vi sedan delade på under veckan, rätt skönt att bara behöva laga mat varannan dag. Som ni sett tidigare torkade jag mina rätter, och det fungerade utmärkt att bara blöta upp och käka, jättegott! Och mängden mat, tre fulla skålar var alldeles lagom, sjuka mängder mat som går åt verkligen, jag skulle aldrig orka äta så mycket här hemma. Att torka sin egen mat är ju verkligen ett mycket mer ekonomiskt alternativ till att köpa frystorkat. Jag brukar räkna på typ 100 spänn per dag för kortade turer, och runt 65 per dag allt som allt på längre turer, det blir billigare då eftersom det jämnar det ut sig mer och maten oftast räcker längre än man tror. På tur kör jag ett nistepacke-koncept jag tog till mig från folkis-plugget och vår mentor Hannibal. Det innebär att man mellan frukost och middag egentligen bara går och småäter hela tiden. Lite ost, några nötter, en macka och pulversoppa om man stannar lite längre, en chokladbit (snarare tio to be honest ;) ). Funkar hur bra som helst, blodsockret ligger på en jämn nivå, man behöver inte stanna och bli kall när man ska få i sig energi utan kan bara mata på, inget håll i magen. Under veckan skrev jag ner de reflektioner som poppade upp i huvudet och som jag tar med mig till förberedelsearbetet inför nästa år. Här är en reflektion om gott nistepacke på tur:

IMG_20150404_115525

forts. Reflektioner GENREPSTUR VITA BANDET 17. Tuc-kex och jordnötsringar är gott. 18. Byt om till sovkläder redan vid ankomst till tältlägret.

Så enkelt är det när man är på tur :)

Återkommer med de missöden och erfarenheter vi fick med oss från turen!

/Ulrika

Jag heter Ulrika, och här på sidan kommer du få läsa om mina förberedelser och genomförande av 500 mils äventyr i den svenska vildmarken. Varmt välkommen hit, och välkommen ut!

Publicerad i Allmänna förberedelser, Vita bandet